Adi Dassler Hang tahu Adidas kan Beliau adalah pengasas kepada Adidas Besar sumbangan dia pada masyarakat Adi merupakan anak kepada pekerja kilang kasut spike

Adi Dassler.
Hang tahu Adidas kan? Beliau adalah pengasas kepada Adidas. Besar sumbangan dia pada masyarakat.
Adi merupakan anak kepada pekerja kilang kasut spike. Kalau hang yang athelete pakai kasut spike tu, mungkin ada yang pakai buatan dari bapak si Adi ni. hahaha.
Masa tahun 1924 Adi dengan abangnya, Rudolf. Diaorg dah start syarikat enterprise diaorang yang bernama Dassler Brothers Shoe Factory).
Deme start ‘supply’ barang sukan kat sukanOlimpik 1928 di Amsterdam. Rezeki diaorang, di mana Jesse Owen pelari pecut Amerika waktu tu, dia pakai kasut spike buatan Adi, dapat 4 pingat Emas masa olimpik tu.
1948, Adi dengan Rudolf ada selisih faham macam sifu baru baru ni.
Diaorang tinggalkan company Enterprise diaorg, Adi mengambil langkah baru untuk buka syarikat Adidas.
Rudolf pulak, dia pergi buat syarikat PUMA.
Lepas kematian Adi, Horst(anak adi) dan isteri Adi mengambil alih syarikat tersebut dan menguruskan selama 9tahun.
1987 Horst mati, dan Adidas menjadi syarikat persendirian berhad pada tahun 1989.
1995 barulah saham saham keluarga Dassler di tawarkan untuk orang awam.
Hang tahu pakai ja. Huhu
#BangMad
#APEKICKS

发表评论

邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注